İçeriğe geç

Platon Devlet Adlı Eserinde Esas Olarak Hangi Kavramı Tartışmıştır

Platon devlet kitabında ne anlatmak istiyor?

Platon “Devlet” adlı eserinde ideal devletin nasıl görüneceğini ana hatlarıyla belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa ayrılır: çalışanlar (işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), muhafızlar (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı devletin maddi ihtiyaçlarını iş ve üretim yoluyla karşılar.

Platon’un devlet anlayışı nedir?

Platon, devletin kökenine ilişkin görüşünü biyolojik ilkelere dayandırmış ve biyolojik kuramı (organizmacı görüş) savunmuştur34 35. Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleriyle kurdukları bir kurum değil, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır.

Platon hangi yaklaşımı savunur?

Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışına odaklanmıştır. “Devlet” adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak gördüğü “idealar devleti”ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun işler yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.

Platon devlet adlı eserinde sanatı nasıl tanımlamıştır?

Platon sanatı taklit (mimesis) olarak görür. Sanat neyi taklit eder? Platon, Devlet’inin onuncu kitabında sanatın neyi taklit ettiğini ve bunun ideal devletine dahil edilip edilemeyeceğini tartışır. Platon’a göre sanat, taklidin taklididir.

Platon neyi savunuyor?

Platon devleti, yani toplumu doğal işbölümü üzerine kurmuştur. Devleti canlı bir organizma olarak görmektedir. Ona göre devletin her bir organı ancak genel yapı içinde varlığını sürdürebilir. Bu nedenle birey toplumun dışında var olamaz; toplum da bireylerle birlikte var olacaktır.

Platon’a göre devletin ortaya çıkmasında hangisi etkilidir?

İnsan ruhundaki iştaha karşılık gelen bu sınıf, Platon’a göre, devletin bağlayıcı bir güç olarak varsaydığı insanların ihtiyaçlarından doğar. İnsanların temel yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçlarının en iyi şekilde ancak toplum içinde karşılanabileceği genel olarak kabul edilir.

Devlet anlayışı nedir?

Belirli bir toprak parçası üzerinde yaşayan insan topluluğunun yüce irade çerçevesinde örgütlenmesidir. Egemenlik kavramı, otoritenin aksine, ülke içinde tek meşru güç kaynağı olmak ve ülke dışında (uluslararası düzeyde) bağımsız olmak anlamına gelir.

Platon’un ideal kuramı nedir?

Ona göre, hakiki bilimin konusu iyi fikridir; tıpkı bilinen her şeyin bilinme yeteneğini iyiden alması gibi, içsel ve dışsal varoluşlarını da ona borçludurlar, ancak iyi yine de varoluştan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçeklik ve zihne bilgi gücü veren iyi fikri, ortağı olarak güneşi yaratmıştır.

Platon hangi akıma aittir?

Platon, idealar teorisiyle rasyonalizmi ana teori olarak şekillendiren kişi olarak kabul edilir. Platon aynı zamanda rasyonalizmin metodolojik ilkesi olan tümdengelim yönteminin önde gelen temsilcilerinden biridir. Aristoteles’in rasyonalizmin kurucularından biri olduğunu da belirtmek gerekir.

Platon hangi yönetim biçimini savunur?

Başka bir deyişle, Platon devlet üzerine diyalogda aristokratik monarşi anlayışını savunur. Devlet adamı diyalogunda, siyasi ve yasal bir temele dayanan en iyi yönetim biçiminin liyakat ve hukuka saygılı anayasal bir monarşi olduğunu savunur.

Platon varlık görüşü ile hangi yaklaşımı temsil eder?

PLATON: Platon’un anlayışı idealar teorisine dayanır. Ona göre iki ayrı evren vardır. Bu evrenlerden biri olan nesneler dünyasındaki varlıklar, imgelerden oluşan kopya varlıklardır. Bu varlıkların gerçeklikleri ise idealar dünyasındaki varlıklardır.

Platonun bilgi kuramı nedir?

Platon bilgi (episteme) ile kanaat (doxa) arasında ayrım yaparken, bilginin ancak mutlak, değişmeyen bilgi nesneleri varsa mümkün olduğunu savunur. Duyusal nesneler, varoluşlarının değeri açısından fikirlerden daha sonradır çünkü varoluşları fikirlerle olan ilişkilerine bağlıdır.

Platon felsefeyi nasıl tanımlamıştır?

Varlığın altında yatan nedenleri değişmeyen fikirler temelinde açıklamayı temel mantık olarak benimseyen Platon, bilginin her zaman varoluşla ilgili olduğuna inandığından, sürekli değişen varoluş içinde varlığı bilme çabası sürecine felsefe adını vermiştir.

Platon’a göre eğitim devletin önemli bir işlevidir. Ona göre eğitim nasıl olmalıdır?

Eğitimin amacının bireyin ruhunu değiştirmek olduğunu söyleyen filozofa göre eğitim devletin elinde olmalıdır. İdeal devlet oluştuktan sonra ideal eğitim verilmelidir. Eğitim alanlarına gelince; temel eğitim alanları arasında müzik eğitimi, beden eğitimi ve matematik yer alır.

Platona göre sanat anlayışı nedir?

Platon sanatı yalnızca bir kopya olarak gördüğü için sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatla yalnızca biçimsel yönüyle ilgilenir. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Platon’a göre sanat yalnızca kaba bir taklittir.

Platon devlet 6 kitabı ne anlatıyor?

Tarih bize hem siyasal pratiğin devleti en iyi nasıl yöneteceğini bilmekle hiçbir ilgisi olmadığını, hem de dünyada siyasal iktidarda olan yetenekli ve bilgili insanların her zaman kendi iktidarlarının yıkıcı gücünden korkacaklarını gösteriyor.

Platon devlet okunmalı mı?

Devlet şüphesiz Platon’un en büyük eserlerinden biridir. Kitabı okur okumaz antik Yunan felsefesini iliklerinize kadar hissedersiniz. Yeni bir toplum yaratırken dönemin sanatçıları ve eserleri kitaba farklı bir tat katar. Herkesin okuması gereken bir eser.

Farabi’nin devlet anlayışı nedir?

Devlet, kuruluş amacına göre ya erdemli ya da erdemsizdir. Devletin amacını belirleyen, bu devleti kuran devlet başkanının görüş ve düşünceleridir. Siyasetin temel amacı, insanın en yüksek kalıcı mutluluğuna dayanmalıdır. Devleti ilk kuran kişi Reisü’l evvel / İlk Cumhurbaşkanı’dır.

Platon devlet kaç sayfa?

Felsefe ve siyaset severleri etkileyecek olan kitap, öncelikle yetişkin okuyuculara hitap ediyor. 372 sayfadan oluşan ve ciltli olarak satılan kitap, Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinin en önemlilerinden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir