İçeriğe geç

Satıcının Ağır Kusuru Nedir

Ağır kusur nedir borçlar kanunu?

Aslında, satıcının kastı ve ağır ihmali ciddi kusuru oluşturur. Satıcının ayıbın farkında olduğu hallerde ve maldaki ayıbın satıcı tarafından bilinmediği ve ağır ihmalinden kaynaklandığı hallerde, Md. 225/I. kapsamındadır.

Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?

Satıcının, sattığı maldaki ayıplardan sorumlu tutulabilmesi için, satılan malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının satılan malı muayene etmesi (muayene) ve herhangi bir ayıp tespit ederse bunu satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.

Satın alınan malın ayıplı olması durumunda satıcının yapması gerekenler nelerdir?

– Satılanı alıkoyabilir ve ayıp oranında satış bedelinden uygun bir indirim isteyebilir. – Satılanın, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz onarılmasını isteyebilir. – Veya satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme hakkına sahiptir. – Alıcı ayrıca genel kurallara göre tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Ayıplı maldan kim sorumlu olur?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim anında, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır. Bu nedenle satıcı, sözleşme konusu malı satış sözleşmesine uygun olarak teslim etmekle yükümlüdür.

Ağır kusur halleri nelerdir?

Diğer parçalardaki ciddi arızalar: 1. Emniyet kemeri çalışmıyor ve standartlara uymuyor. 2. Vites değiştirirken sürtünme ve ses. 5. Egzoz emisyon testi yapılmamış. Araç rengi onaya uymuyor.

Ağır kusur nelerdir?

Karayolu taşıtı muayenesine göre ciddi kusurlar şunlardır: Arka aks rulmanı eksik veya limiti aşmış veya ön aksta hatalı onarımlar bulunmuştur. Daha fazla makale…

Araç satışından sonra arıza çıkarsa ne olur?

Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız benzer bir malı teslim ederek ve uğradığı bütün zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı, sözleşmeden dönme hakkını kullanır ve şartlar bunu haklı kılmazsa, hâkim satılan şeyin onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.

Satın aldığımız bir mal ayıplı çıkarsa ne gibi haklarımız vardır?

Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, malın ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.

Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?

Şikâyet, alıcının ayıptan doğan seçimlik haklarını kullanabilmesi için yapılması gereken bir bildirimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. maddesi, teslim anında açıkça görülen ayıplar halinde ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır.

Aldığımız ürün kusurlu çıkarsa ne yapmalıyız?

Satıcının ayıplı mal ile ilgili seçimlik haklarınızı kullanmanıza izin vermemesi halinde, satın aldığınız malın değerine bağlı olarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurma seçeneğiniz bulunmaktadır.

Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?

TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …

Ayıplı mal satanı nereye şikayet edebilirim?

– Başvurular, tüketicinin işyerinin bulunduğu yerdeki veya tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının işyerinin bulunduğu yerdeki uyuşmazlık çözüm merciine yapılmalıdır.

Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?

Şikayet herhangi bir formaliteye tabi olmadığından telefonla veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayet herhangi bir şekle tabi olmadığından, yapılıp yapılmadığının ispatı da herhangi bir şekle tabi değildir. Her türlü delille ispat edilebilir. Şikayet ayrıca dava yoluyla da yapılabilir.

Borç hukukunda kusur ne demek?

Kusur, hukuka aykırı bir sonucu istemek (niyet) veya hukuka aykırı bir davranışı önlemek için iradesini yeterince kullanmamak (ihmal) durumundan oluşur; o sonuç istenmese bile. Kusur, hukuka aykırılıkla karıştırılabilir.

Kusur sorumluluğu ilkesi nedir?

Kusur sorumluluğunda, kusur sorumluluğun en önemli unsurudur ve “kusur olmadan sorumluluk olmaz” ilkesi geçerlidir. Bu sorumluluğun kurucu unsuru kusurdur. Zarar, nedensellik ve hukuka aykırılık kurucu unsurlarına ek olarak, sorumluluğun ön koşulu bu nedenle zarara neden olan kişinin davranışının da kusurlu olmasıdır.

Kusur ne demek TCK?

Kusur ne demektir? Yasal kusur, failin işlediği yanlıştan dolayı mahkum edilebilmesi anlamına gelir. Kusur, cezai sorumluluğun temelini oluşturan bir kurumdur. Kusur, ceza hukuku uygulamasında esaslı bir öneme sahiptir.

Kusur oranı neye göre belirlenir?

Trafik kazasına karışan tarafların söz konusu kazada kusurlu olup olmadıkları, kişinin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Buna göre trafik kazalarında sorumluluk oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Liseli Escort