Sessiz sûre okunur mu?
Alçak, hüzünlü ve yalvaran bir sesle dua etmek uygundur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Rabbinize dua edin ve içinizden dua edin…” (el-A’raf, 7/55). Ancak samimi ve içten olduğu sürece sesli olarak da dua edilebilir, ancak sessiz dua etmek daha uygundur.
Yatarken içinden sûre okunur mu?
Yatarak Kur’an okumakta ve dinlemekte bir sakınca var mıdır? Allah’ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim’i okurken veya dinlerken saygılı olmak gerekir. Bu sebeple, ayakta, oturarak, yan yatarak veya yatarak, edepli davranarak ve saygısızlık yapmadan Kur’an-ı Kerim okumakta ve dinlemekte bir sakınca yoktur.
Namaz sesli mi kılınır sessiz mi?
Tek başına kılınan namazlarda, namazın farzlarından biri de öğle ve ikindi namazlarıyla gündüz kılınan sünnet namazlarda gizlice okumak, yani dili işitebilecek şekilde telaffuz etmektir (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtar, 2/81).
Namazda Arka Arkaya Aynı sûre Okunur mu?
Dört rek’atlı sünnet namazlarda her iki rek’at da müstakil sayıldığından (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/16-17), birinci ve ikinci rek’atlarda okunan zammı sûrelerin, üçüncü ve dördüncü rek’atlarda da okunması tavsiye edilmiş olup, namazda bunda da bir sakınca yoktur. Ancak bilenler için bir başka âyet/sûre okunması daha iyi olur.
İçten okunan dua kabul olur mu?
Dua edin, duanız kabul olur,’ dedi. (Tirmizî, De’avât, 65 [3476]; Nesâî, Sehiv, 48 [1284]). c) Dua samimi, alçak gönüllü ve yalvarıcı olmalıdır. Bir ayette şöyle buyurulur: “Rabbinize alçak gönüllülükle ve içtenlikle dua edin.”
Allah iç sesimizi duyar mı?
1 Duymak için Allah sesi, sözü, konuşmayı, dili, kulağı, duyma aletini, sesin iletilmesini vb. yarattı. Hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Elbette, kalbimizden geçen duaları tam olarak duyar.
El açmadan dua edilir mi?
Namazdan sonra veya başka vakitlerde namazda eller kaldırıldığında elleri yüze sürmek sünnettir (İbn Mace, İkâmetü’s-salavât, 119 [1181]; Duâ, 13 [3866]). Elleri kaldırmadan namaz kılarken yüze dokunmak gerekmez.
Abdestsizken sure okunur mu?
Kişi abdest almadan Kur’an okuyabilir mi? Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan ezberden okunabileceği konusunda âlimler arasında bir görüş ayrılığı yoktur. Ancak Kur’an Allah’ın kelamı olduğundan ezberden okurken abdest almak tavsiye edilmiştir (Nevevi, el-Mecmu’, 2/69).
Yatakda dua okunur mu?
Allah’ı anmakta ve ayakta, oturarak veya yatarak namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim’de: “Onlar ayakta, oturarak ve yanları üzerine yatarak Allah’ı anarlar.” (Al-i İmran, 3/191) buyurulmaktadır.
Namazda sureleri içinden okumak olur mu?
Zihninden konuşabilen bir kimse namaz sırasında dilini ve dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fatiha ve diğer sureleri okursa, bu kıraat sayılmaz. Bu, namazın rüknünü oluşturan kıraati yerine getirmez.
Sadece Fâtiha ile namaz kılınır mı?
Namazda Kur’an’dan bir parça okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya o miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır. Bu nedenle namazda Fatiha suresini okuyarak hem farz hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Hiçbir şey okumadan namaz kılınır mı?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua veya sure bilmeyenler elbette isterlerse namaz kılabilir. Dinimiz bu tür insanları kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olduğunda kaybedecek tek bir kişi bile yoktur. Cehalet namaza engel değildir.
4 sûre ile namaz kılınır mı?
Farz namazların üçüncü veya dördüncü rekatında Fatiha’dan sonra bir sure veya ayet okumak sünnete aykırıdır.
Namazda fatihadan sonra hep aynı sûre okunur mu?
İmam, farz namazların ilk iki rek’atında Fatiha’dan sonra herhangi bir sure veya ayet okumazsa ne yapması gerekir? Namazların ilk iki rek’atında Fatiha’dan sonra Kur’an’dan bir şey (zamm-ı sure) okunması farzdır.
Namaz surelerini sırayla okumak şart mı?
Namazda mushaftaki sureleri sırayla okumanın hükmü nedir? Sünnete uygun olan, namazda okunan ayet ve sureleri mushaftaki sıraya göre okumaktır. Bir sure veya ayeti, kendisinden önceki sure veya ayeti okuduktan sonra okumak tenzih mekruhtur.
Namazda sureleri içinden okumak olur mu?
Zihninden konuşabilen bir kimse namaz sırasında dilini ve dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fatiha ve diğer sureleri okursa, bu kıraat sayılmaz. Bu, namazın rüknünü oluşturan kıraati yerine getirmez.
İnsan içinden dua edebilir mi?
Sefamerve – dua isteği. Dua, doğuştan gelen bir insan duygusudur. Bu nedenle dua, tüm dinlerde vardır. Daha yüksek bir varlığa inanan her insan, hayatının her anında dua etme ihtiyacı hisseder.
Öğle namazında sureler neden sessiz okunur?
Kalp bu zamanda dünya işlerinden uzaktır. Bu sebeple, kalp, dil ve kulaklar kıraate uyduğu için, kulun bu zamanda Rabbini çağırıp zikrederek razı olduğunu göstermesi meşrudur.
İmam hangi vakitleri sessiz okur?
Kuran ve Sünnete göre öğle ve ikindi namazları gizli kılınır; sabah, akşam ve yatsı namazlarının açıktan kılınması gerektiğine dair delil nedir?